Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τι είναι η Ανεπάρκεια Σύγκλισης; Υπάρχει θεραπεία;

Ανεπάρκεια σύγκλισης είναι μια διαταραχή της ικανότητας των μυών που κινούν τα μάτια  στην οποία το άτομο έχει δυσκολία κατά την κοντινή όραση.


Όταν βλέπουμε μακρινά αντικείμενα τότε οι άξονες των ματιών είναι παράλληλοι. Όταν όμως χρειαστεί να δούμε κοντά, να διαβάσουμε, να γράψουμε κλπ τότε οι άξονες των ματιών πρέπει να συγκλίνουν προκειμένου να εστιάσουμε στο κοντινό αντικείμενο. Αυτή η λειτουργία καλείται σύγκλιση.
 Όταν υπάρχει αδυναμία αυτής της λειτουργίας τότε μιλάμε για Ανεπάρκεια Σύγκλισης (ΑΣ).
 Την στιγμή που το άτομο δεν μπορεί να συγκλίνει τους άξονες του οφθαλμού κοιτώντας κοντά τότε μπορεί να προκληθεί ακόμη και διπλωπία (να βλέπουμε διπλά τα αντικείμενα). Για να αποφύγει την διπλωπία, το άτομο , ασυνείδητα καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να φέρει τους οφθαλμούς στην σωστή θέση.
 Αυτή η υπερπροσπάθεια συνοδεύεται από ....
ένα πλήθος ενοχλητικών συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ικανότητα άνετου διαβάσματος ή της κοντινής εργασίας.
                                   

Τι προκαλεί η ΑΣ;

Η ανεπάρκεια σύγκλισης (ΑΣ) είναι η κύρια αιτία που προκαλεί θολή όραση, κοπιωπία ( κούραση στα μάτια ) , διπλωπία (να βλέπουμε διπλά) και πονοκεφάλους.

Η ΑΣ μπορεί να μας δυσκολέψει στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Παρεμποδίζει την ικανότητα μας στο διάβασμα, το γράψιμο, την μάθηση και την εργασία σε κοντινές αποστάσεις
Αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ικανότητα του ατόμου να πάει καλά στο σχολείο ή να επιτελέσει την εργασία του. Πολλές φορές η κακή απόδοση στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο μπορεί να υποκρύπτει μια μη θεραπευμένη ΑΣ.
Ακόμη και άτομα μεγαλύτερες ηλικίας , που οι δραστηριότητες τους απαιτούν, διάβασμα, γράψιμο , σχέδιο, κομπιούτερ, δουλειά γραφείου, βιντεογκέιμ, αποστολή μηνυμάτων με κινητό τηλέφωνο,  ή εργασία σε κοντινή απόσταση ( μηχανικοί, σχεδιαστές γιατροί, οδοντίατροι, οδοντοτεχνίτες, χρυσοχόοι, ράπτες, κλπ) υποφέρουν στην προσπάθεια τους να αποδώσουν καλά. Ανάλογα με τον βαθμό της ανεπάρκειας σύγκλισης επέρχεται μια κούραση ή και πονοκέφαλοι, με αποτέλεσμα η ενασχόληση ή να είναι πολύ επίπονη ή ακόμη και να τείνει να αποφεύγεται.

Συμπερασματικά η ΑΣ μπορεί να προκαλέσει:


  •     κοπιωπία
  •     πονοκέφαλους
  •     αδυναμία συγκέντρωσης
  •     μικρή διάρκεια προσήλωσης σε κοντινές αποστάσεις
  •     ερεθισμό και τρίψιμο των ματιών
  •     αποκλεισμό του ενός ματιού είτε πλησιάζοντας πολύ κοντά ή στρίβοντας πλάι το κεφάλι ή ακόμη καλύπτοντας το ένα μάτι με το χέρι μας ή το μαλλί μας κλπ προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση από την θολή όραση ή την διπλωπία
  •     θολή όραση
  •     υπνηλία , ιδίως κατά το διάβασμα
  •     να βλέπουμε τις λέξεις να κινούνται ή να πηδούν ή να φαίνονται να αιωρούνται στην σελίδα.
  •     Αίσθηση ναυτίας και ζάλης ή ακόμη και ίλιγγοι
  •     Διπλωπία

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν σε περιπτώσεις αδιαθεσίας, ιώσεων κλπ ή ακόμη σε έλλειψη ύπνου, στρες , πολύωρης κοντινής ασχολίας καθώς και εργασίας σε πολύ κοντινή απόσταση.

 
Μπορεί να πάσχουμε από ΑΣ και να μην το καταλαβαίνουμε;

Πολλά άτομα που αποκαλύπτεται από τον οφθαλμίατρο (εφόσον γίνουν τα ανάλογα τεστ) ότι πάσχουν από Ανεπάρκεια Σύγκλισης μπορεί να μην παραπονούνται για κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.
Αυτό μπορεί να οφείλεται γιατί ο εγκέφαλος αγνοεί την εικόνα που λαμβάνει από το ένα μάτι για να μην δημιουργείται διπλωπία και θολή όραση.. Με άλλα λόγια ακόμη και με τα δύο μάτια ανοιχτά, υγιή και με καλή όραση,  μπορεί να συμβαίνει αυτή η εγκεφαλική λειτουργία που καλείται απώθηση.

Η απώθηση της όρασης στο ένα μάτι προκαλεί απώλεια της διόφθαλμης στερεοσκοπικής όρασης και της αντίληψης του βάθους. Η πτωχή διόφθαλμη όραση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή μας.

Η κακή εκτίμηση των αποστάσεων που απορρέει από αυτή την κατάσταση δημιουργεί δυσκολία στα σπορ, το οδήγημα, το παρκάρισμα αυτοκινήτου, την σύλληψη αντικειμένων κλπ


Άλλη περίπτωση ασυμπτωματικής ΑΣ είναι όταν συνυπάρχει και αμβλυωπία (τεμπέλιασμα) του ενός ματιού , όποτε πρέπει να θεραπευτούν και οι δύο καταστάσεις.


Τι θα συμβεί εάν δεν θεραπεύσω την Ανεπάρκεια Σύγκλισης;

Εκτός από τις ενοχλήσεις που αναφερθήκαν παραπάνω , οι μεν σπουδαστές μπορεί να έχουν κακή επίδοση στις σπουδές τους, οι δε εργαζόμενοι κακή επίδοση στην εργασία τους. Επίσης σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί διαλείπουσα εξωτροπία ( μία κατάσταση που τα μάτια μπορεί περιοδικά να στρέφονται προς τα έξω – όχι μόνιμα )

 Πόσο συχνή είναι η Ανεπάρκεια Σύγκλισης;
 

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ , από Ανεπάρκεια Σύγκλισης , πάσχει  το 2,5 έως 13% του γενικού πληθυσμού.
 
Διάγνωση της Ανεπάρκειας Σύγκλισης

Η συνηθισμένη εξέταση που κάνει ο παιδίατρος ή η απλή εξέταση με τον πίνακα μέτρησης οπτικής οξύτητας δεν μπορεί να αποκαλύψει την Ανεπάρκεια Σύγκλισης.
Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες αποφεύγουν το διάβασμα και την κοντινή εργασία εξ αιτίας της Ανεπάρκειας Σύγκλισης. Ο τυπικός ασθενής που προσέρχεται στο ιατρείο μας είναι νεαρός έφηβος ή ενήλικας νεαρής ηλικίας, παραπονούμενος για κόπωση στο διάβασμα ή στην κοντινή εργασία, πονοκεφάλους, θολή όραση μετά από διάβασμα.


 
Σε ποια ηλικία μπορούμε να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε την Ανεπάρκεια Σύγκλισης;

Σε κάθε ηλικία μπορούμε να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε την Ανεπάρκεια Σύγκλισης. Βέβαια όσο νωρίτερα, τόσο και καλύτερα.



Θεραπεία της Ανεπάρκειας Σύγκλισης
 

Η θεραπεία της ΑΣ μπορεί να είναι Ενεργητική ή Παθητική

    Ενεργητική θεραπεία:

Η καλύτερη θεραπεία για την Ανεπάρκεια Σύγκλισης είναι οι ορθοπτικές ασκήσεις – vision therapy που μαθαίνει στα μάτια να συνεργάζονται σωστά αποκαθιστώντας την ικανότητα σύγκλισης. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται στο Οφθαλμολογικό κέντρο Bio Laser. Περιλαμβάνουν τόσο ασκήσεις στο ιατρείο μας , όσο και ασκήσεις στο σπίτι. Οι ασκήσεις στο ιατρείο γίνονται μεταξύ άλλων και με το συνοπτοφόρο, όσο και με ειδικά προγράμματα σε κομπιούτερ. Όσο πιο νωρίς αντιμετωπίζουμε την Ανεπάρκειας Σύγκλισης τόσο πιο θετικά και μόνιμα αποτελέσματα θα έχουμε.


    Παθητική θεραπεία:

Η παθητική θεραπεία γίνεται με πρίσματα που προσαρμόζονται στα γυαλιά του πάσχοντος . Αυτά προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων. Όμως δημιουργούν την ανάγκη ολοένα και μεγαλύτερης αύξησης της δύναμης των πρισμάτων ώσπου κάποια στιγμή σταματούν να μας εξυπηρετούν.

   Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι οι ορθοπτικές  ασκήσεις- vision   therapy   αποτελούν την πρωταρχική  πιο πλήρη και με μονιμότερα αποτελέσματα θεραπεία  της Ανεπάρκειας Σύγκλισης.


Τι πρέπει να κάνω για να διαπιστώσω αν εγώ ή το παιδί μου πάσχει από ΑΣ;
 

Μετά από τηλεφωνικό ραντεβού με την γραμματεία του κέντρου μας , θα σας εξετάσει εξειδικευμένος γιατρός. Η διάγνωση θα τεθεί με ακρίβεια μετά από μια οφθαλμολογική εξέταση (ορθοπτική μελέτη) εκτός των άλλων και με συνοπτοφόρο. Μετά ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος , εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη της πάθησης , θα σας συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία καθώς και τον αναγκαίο αριθμό   συνεδριών Ορθοπτικών Ασκήσεων.


 Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, 6946738344, 210 2011933.

Τα Οφθαλμολογικά Κέντρα βρίσκονται:
Αθήνα: Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος,Πατήσια.
Κηφισιά: Κυνηγών 16, Νέα Κηφισιά.

Το Οφθαλμολογικό  ιατρείο δέχεται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα: 210 2011933 και 6946738344
e-mail: vaspap2010@gmail.com 

Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/