Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ο Leonardo da Vinci έπασχε από στραβισμό;

Πρόσφατες μελέτες του προσώπου και του έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο διάσημος καλλιτέχνης και εφευρέτης να έπασχε από αποκλίνοντα στραβισμό.

Αυτό βασίζεται στην ανάλυση γλυπτών, ελαιογραφιών και σχεδίων της Αναγέννησης.

Ο καθηγητής Tyler που έκανε τη σχετική μελέτη διατύπωσε την άποψη βασισμένος και στη ρύση του da Vinci ότι "το έργο του καλλιτέχνη είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει την εμφάνιση του".

Ο Leonardo da Vinci έγραψε κάποτε : "Η ψυχή καθοδηγεί το χέρι του ζωγράφου και τον ωθεί να αναπαράγει τον εαυτό του".

Η μελέτη αναλύει έξι έργα τέχνης εκ των οποίων, δύο γλυπτά, δύο πίνακες ζωγραφικής και δύο σχέδια. Θεωρήθηκε ότι σαν μοντέλο ο ντα Βίντσι είχε τον εαυτό του.


Ένα από τα γλυπτά ήταν ο περίφημος Δαυίδ.

Σε αυτά τα έργα παρατηρείται η ύπαρξη εξωτροπίας, δηλαδή αποκλίνοντα στραβισμού.
Συγκεκριμένα στη πάθηση αυτή το ένα ή και τα δύο μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα αλλά υπάρχει στροφή προς τα έξω.
Η κατάσταση αυτή του στραβισμού προκαλεί έλλειψη της στερεοσκοπικής όρασης, δηλαδή της αντίληψης του βάθους.
Τα άτομα αυτά αναπτύσσουν, πολλές φορές, με την πάροδο του χρόνου μια δευτερεύουσας ποιότητας υποκατάσταση της αίσθησης του βάθους.
ίσως αυτή η παράπλευρη ικανότητα υποκατάστασης της αίσθησης του βάθους να έδωσε στον ζωγράφο το ταλέντο για απεικόνιση σε επίπεδους πίνακες και σκίτσα σχημάτων και προσώπων που έδιναν έντονα την αίσθηση ότι είχαν τρισδιάστατη προοπτική όπως το μακρινό βάθος των ορεινών σκηνών στους πίνακες του.




Ο Leonardo di Ser Piero da Vinci, πιο συχνά Leonardo da Vinci ή απλώς Leonardo, είναι ένα από τα σημαντικότερα  άτομα της τελευταίας χιλιετίας.

Διέπρεψε στον τομέα της εφεύρεσης, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της αρχιτεκτονικής, της επιστήμης, της μουσικής, των μαθηματικών, της μηχανικής, της λογοτεχνίας, της ανατομίας, της γεωλογίας, της αστρονομίας, της βοτανικής, της γραφής, της ιατρικής, της παλαιοντολογίας της ιστορίας και της χαρτογράφησης.

Έθεσε τις βάσεις για την εφεύρεση, μεταξύ άλλων,  του αλεξίπτωτου και του ελικόπτερου.

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ

 Γεννήθηκε στη σημερινή Ιταλία το 1452 .
 Ο Λεονάρντο γεννήθηκε στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου 1452  και πέθανε στην ηλικία των 67 ετών στη Γαλλία.
  Το πλήρες όνομά του ήταν Leonardo di ser Piero da Vinci, αν και υπέγραφε τα έργα του ως «Leonardo» ή «Io, Leonardo» (= «Εγώ, ο Λεονάρντο»). 
Ήταν καρπός του έρωτα του Πιέρο ντα Βίντσι και της Κατερίνας, της οποίας δεν γνωρίζουμε την πλήρη ταυτότητα. Οι δυο τους δεν έγιναν ποτέ νόμιμο ζευγάρι. Ο Πιέρο ήταν συμβολαιογράφος στην περιοχή. 
  Η μητέρα του, Κατερίνα, πιθανόν ήταν ταπεινότερης καταγωγής, μάλλον υπηρέτρια. Ένα χρόνο περίπου μετά τη γέννηση του Λεονάρντο οι γονείς του παντρεύτηκαν: ο Πιέρο την κόρη ενός πλούσιου συμβολαιογράφου-την Αλμπιέρα Αμαντόρι ντι Τζοβάνι και η Κατερίνα έναν εργάτη υψικαμίνου, τον Αντόνιο ντι Πιέρο ντι Αντρέα ντι Τζοβάνι Μπούτ.
Υπεύθυνοι για την ανατροφή του ήταν κυρίως οι παππούδες του και ο θείος του Φραντσέσκο.
Τις πρώτες γνώσεις ανάγνωσης και γραφής τις έλαβε από την οικογένειά του ενώ φοίτησε στο σχολείο του χωριού. Δεν φαίνεται να φοίτησε στα ίδια σχολεία στα οποία φοίτησαν τα ετεροθαλή αδέλφια του, επειδή η φυσική αριστεροχειρία του δεν διορθώθηκε ποτέ και υπήρχε κοινωνική προκατάληψη. 
Δεν είχε,επίσης,σημαντική γλωσσομάθεια και αν και ήταν ο πρώτος διανοούμενος των χρόνων του που χρησιμοποίησε την καθομιλουμένη, παραδεχόταν πως τον περιόριζε στην ακριβή έκφραση. Σε ηλικία εικοσιπέντε ετών έμαθε λατινικά μόνος του.
Ο Λεονάρντο εργάστηκε στο Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Μπολόνια και τη Βενετία. Τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του περιλαμβάνουν τη Μονά Λίζα, το Μυστικό Δείπνο, τον Βιτρούβιο Άνθρωπο. Η εμπορική αξία αυτών των έργων ανέρχεται σε αμύθητα ποσά.

Ένα άλλο έργο τέχνης, του καλλιτέχνη,  (Salvator Mundi - Σωτήρας του κόσμου), πουλήθηκε 450,3 εκατομμύρια δολάρια (343 εκατομμύρια λίρες στερλίνες) σε δημοπρασία της Christie στη Νέα Υόρκη το 2017, ποσό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Πολλοί διάσημοι ζωγράφοι είχαν στραβισμό ή τεμπέλικο μάτι (αμβλυωπία).
Αναφέρονται μεταξύ των άλλων ο Πικάσο, ο Ντεγκά και ο Ρέμπραντ.
Η όλη αυτή κατάσταση δεν είναι ασφαλώς πλεονέκτημα για τον καλλιτέχνη .



Σήμερα αυτές οι καταστάσεις μπορούν να θεραπευτούν.
Όσο πιο νωρίς αποκαλυφθούν τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.


Διαβάστε σχετικά εδώ:  

ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΜΑΤΙ - ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;