Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Πλαστικότητα εγκεφάλου και θεραπεία αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) σε παιδιά και ενήλικες


Η πλαστικότητα του εγκεφάλου για την αποκατάσταση της αμβλυωπίας

Πλαστικότητα εγκεφάλου και αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι)

ΠΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ (brain plasticity)  είναι η ικανότητα που διαθέτει ο εγκέφαλός μας να μπορεί να αλλάξει σε κάθε ηλικία.

Νέες επιστημονικές αναλύσεις νευροεπιστημόνων αναφέρουν ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι η ιδιότητα στην οποία  βασίζονται πολλές σύγχρονες και μελλοντικές θεραπείες  οφθαλμικών δυσλειτουργιών και όχι μόνο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών συνάψεων.

Η αμβλυωπία είναι μια κατάσταση κατά την οποία, ο ένας ή ακόμη και οι δύο οφθαλμοί έχουν χαμηλότερη οπτική οξύτητα από τη φυσιολογική, ακόμη και εάν χρησιμοποιήσουμε γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής.
Είναι συνηθισμένη η σύγχυση μεταξύ του όρου αμβλυωπία  (τεμπέλικο μάτι) και του στραβισμού. Πρόκειται για δύο τελείως ξεχωριστές παθήσεις αν και δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν.

Θεραπεία αμβλυωπίας σε ενήλικες: είναι εφικτή;
Οι ασθενείς μας θέτουν πάντα το ίδιο ερώτημα: "Μήπως είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία για να θεραπεύσω την αμβλυωπία μου";
Η απάντηση σε αυτό το  ερώτημα είναι ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να θεραπευτούν από την αμβλυωπία, χάρη και σε αυτή την ιδιότητα της πλαστικότητας του εγκεφάλου μας.

Γιατί το αμβλυωπικό μάτι δεν βλέπει καθαρά;
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη διαθλαστικών ανωμαλιών (όπως η υπερμετρωπία, αστιγματισμός μυωπία) ή στην παρουσία στραβισμού ο οποίος μπορεί να προκαλέσει διπλωπία (να τα βλέπουμε διπλά). 
Οι καταστάσεις αυτές μπερδεύουν τον εγκέφαλο, οπότε προκειμένου να αποφύγει αυτή τη σύγχυση  "σβήνει" (απωθεί) την εικόνα από το μάτι  που προκαλεί αυτή τη κατάσταση.
Φυσιολογικά, ο εγκέφαλος προσλαμβάνει δύο εικόνες, μια από κάθε οφθαλμό, τις οποίες συνδυάζει προκειμένου να δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες και έτσι να έχουμε την αίσθηση του βάθους. Αυτό, δε μπορεί να συμβεί όταν πάσχουμε από αμβλυωπία.

Μπορεί να θεραπευτεί ολοκληρωτικά η αμβλυωπία;


Η αμβλυωπία μπορεί να θεραπευτεί γιατί ο εγκέφαλος διαθέτει μια ιδιότητα που λέγεται πλαστικότητα
Αυτή μας επιτρέπει να χτίσουμε την ικανότητα συνεργασίας των δύο ματιών και να δημιουργήσουμε τρισδιάστατη όραση με τη χρήση θεραπευτικών μεθόδων όπως η vision therapy.
Υπάρχουν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί να θεραπευτεί  το αμβλυωπικό μάτι:
Πρώτον: η ανατομική ακεραιότητα των οπτικών οδών του αμβλυωπικού ματιού
Δεύτερον: η διόρθωση της οποιασδήποτε διαθλαστικής ανωμαλίας που ενδεχομένως υπάρχει (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία), μέσω γυαλιών, φακών επαφής ή επέμβασης laser.

Πόσο επηρεάζει η πλαστικότητα του εγκεφάλου τη κατάσταση αμβλυωπίας;
Χωρίς αμφιβολία, όσο νεότερη είναι η ηλικία του πάσχοντος τόσο μεγαλύτερη πλαστικότητα  έχει ο εγκέφαλος  και τόσο πιο γρήγορα φαίνονται τα ευεργετικά αποτελέσματα της vision therapy
Αυτό όμως δεν εμποδίζει την αποτελεσματικότητα της vision therapy ακόμη και σε πιο ώριμες ηλικίες.
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ακόμα και άτομα άνω των 70 ετών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να ξαναμάθουν να βλέπουν καθώς και να κάνουν και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες που είχαν υποστεί βλάβη λόγω της νόσου.


Χαρακτηριστικό περιστατικό επιτυχημένης θεραπείας σε ενήλικα με αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) 

Ο Ιάσονας, μεταπτυχιακός φοιτητής, 27 χρόνων, προσήλθε στο Οφθαλμολογικό Κέντρο ΒioLaser , εμφανίζοντας αμβλυωπία στο δεξί του μάτι από την παιδική ηλικία.
Το μάτι αυτό είχε όραση 1/20. 
Το δε αριστερό του μάτι, είχε όραση 10/10 με τα γυαλιά του. 
Ο ίδιος ασθενής σε παιδική ηλικία είχε εμφανίσει στραβισμό και είχε υποβληθεί ήδη σε  εγχείρηση στο δεξί του μάτι. 
Η επέμβαση ήταν επιτυχής για το πρόβλημα του στραβισμού. 
Όμως δεν έγινε καμία θεραπεία για το πρόβλημα της αμβλυωπίας που εμφάνιζε στο ίδιο μάτι.
 Ο Ιάσονας προσήλθε στο Κέντρο μας αναφέροντας συχνούς πονοκεφάλους και κούραση των ματιών (κοπιωπία) μετά από πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή.
Έγινε ειδική μελέτη της ανατομικής ακεραιότητας των οπτικών οδών του δεξιού ματιού του όπου και δε βρέθηκε καμία ανατομική βλάβη που ενδεχόμενα θα παρεμπόδιζε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μας.
Έτσι, ξεκίνησε συγκεκριμένο πρόγραμμα vision therapy
Η θεραπεία περιελάμβανε συνεδρίες τόσο στο Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser με ειδικά μηχανήματα  και προγράμματα, όσο και ασκήσεις στο σπίτι του ασθενούς.
Με τη πάροδο λίγων μηνών η βελτίωση στην κατάσταση του ασθενούς   είχε βελτιωθεί σημαντικά και τα συμπτώματα της κοπιωπίας υποχώρησαν.
Ο ασθενής είχε πλέον κερδίσει τρισδιάστατη όραση και η ζωή του άλλαξε σημαντικά προς το καλύτερο.



ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ



ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ: ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΟΥ 8 , 4ος όροφος - ΠΑΤΗΣΙΑ
ΚΗΦΙΣΙΑ:  ΚΥΝΗΓΩΝ 16, 2ος όροφος - ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, 6946738344, 210 2011933.

Το οφθαλμολογικό κέντρο στην οδό Καυτατζόγλου 8, στα Πατήσια βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.
    Το οφθαλμολογικό κέντρο στην οδό Κυνηγών 16 , στη Νέα Κηφισιά βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Τα Οφθαλμολογικά  ιατρεία δέχονται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα: 6946738344, 210 2011933τ

e-mail: vaspap2010@gmail.com